Ford probeerde niet alleen Ferrari te kopen, maar probeerde later ook Alfa Romeo te kopen
Ford probeerde niet alleen Ferrari te kopen, maar probeerde later ook Alfa Romeo te kopen
Het is een bekend verhaal dat Henry Ford II Ferrari probeerde te kopen maar toen Enzo zich op het laatste moment terugtrok was Ford hier niet blij mee. Boos maakte Ford toestemming voor de GT40, die de 24 uur van Le Mans zou domineren en Ferrari daar tijdens het proces zou verpletteren. Maar Ford nam ook in 1986 een andere blik op een andere Italiaanse fabrikant: Alfa Romeo. De eerste Henry Ford bewonderde Alfa erg, dus er was misschien een emotionele kant aan deze bedrijfsfusie, maar helaas raakte de Italiaanse overheid betrokken en ging Alfa naar Fiat.
Bron: autofeitjes.nl
De Porsche 911 moest eigenlijk 901 heten
De Porsche 911 moest eigenlijk 901 heten
Het model waarop de reputatie van het merk gestoeld is, had eigenlijk 901 moeten heten. Bij de voorstelling van de auto op het salon van Frankfurt moesten echter alle persmappen en catalogi worden herdrukt: Peugeot had de typebenaming met een cijfer, een nul en dan weer een cijfer gepatenteerd. Porsche moest zijn 901 daarom herdopen tot 911.
Bron: vroom.be
Het bijzondere verhaal achter cruisecontrol
Het bijzondere verhaal achter cruisecontrol
Voor de echte cruisecontrol moeten we naar de Verenigde Staten. De uitstrekte wegen zijn ideaal voor deze technologie en menig Amerikaan zweert bij cruisecontrol. Die uitvinding hebben zij te danken aan Ralph Teetor (1890 – 1982). Een Amerikaan die op vijfjarige leeftijd zijn zicht verloor bij een ongeval.
Die handicap weerhield hem er niet van om zijn ambities te verwezenlijken. In 1912 behaalde Teetor aan de Universiteit van Penssylvania een diploma Werktuigbouwkunde.
Irritaties tijdens het rijden
Irritaties tijdens het rijden
Midden jaren dertig zat Teetor als passagier bij zijn advocaat in de auto. Teetor ergerde zich enorm aan de advocaat die wanneer hij praatte constant accelereerde en remde. Dat resulteerde in een schokkerig en oncomfortabel rijgedrag.
Redenen genoeg voor de ingenieur om een oplossing te vinden. In 1945 – na tien jaar ontwikkeling – verkreeg Teetor patent op de uitvinding van een regulatiesysteem dat de snelheid van de aandrijfas meet en vervolgens via een elektromotor een gekozen snelheid vasthoudt. De cruisecontrol was geboren!
Bron: autorai.nl
De eerste Ferrari was geen Ferrari
De eerste Ferrariwas geen Ferrari
Hoewel Enzo Ferrari Alfa Romeo vaarwel had gezegd om een eigen merk op te starten, was de man nog onder contract bij die Italiaanse constructeur. Zijn eigen naam gebruiken, kon nog niet dus werd het allereerste model Auto Avio Costruzioni 815 gedoopt, beter bekend als Tipo 815. Daar bestaan nu nog maar twee exemplaren van.
Bron: gocar.be
Het embleem brengt ode aan een veteraan
Het embleem brengt ode aan een veteraan
Het steigerende paard, de Cavallino Rampante, is een hommage aan Francesco Baracca, de meest succesvolle Italiaanse gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog. De goudkleurige achtergrond verwijst naar de stad Modena.
Bron: gocar.be
Er bestaan zowel breaks als berlines van Ferrari
Er bestaan zowel breaks als berlines van Ferrari
Op verzoek van de Sultan van Brunei heeft Pininfarina – met de toestemming van Ferrari! – verschillende koetswerkvarianten van de 456 GT gebouwd: berlines en cabrio’s maar ook 7 breaks…
Bron: gocar.be
Scuderia Ferrari is recordhouder
Scuderia Ferrari is recordhouder
Scuderia Ferrari is sinds de oprichting van de F1 in 1955 het meest succesvolle team ter wereld met maar liefst 16 wereldtitels. Het haalde ook het hoogste aantal overwinningen (235), polepositions (219), podia (751) enzovoort.
Bron: gocar.be